Предложение за гарнитура в нисковъглехидратен стил, с много вкусове, свежест и текстури.
Дали да сготвиш карфиол? О, да, разбира се. Карфиолът не е само за туршия. Той е едно чудесно печиво и от него може да се приготвят безброй рецепти с карфиол – печен, на пара, на пюре, на кюфтенца или карфиолен ориз. Той е мултифункционален.
Рецепти със зеленчуци за моите любими. Винаги може да вместят във всяка диета – дали ще искаш нещо “леко” и постно и това ще бъде твоето основно блюдо, дали ще изпечеш месо и ще прибавиш чудна зеленчукова гарнитура или ще украсиш едни бързи яйца… Блогът е пълен с рецепти със зеленчуци – печени, на пюре или хумус, които ще блестят във всяка кухня.
А тази рецепта за стекове от карфиол ще допълни колекцията от рецепти със зеленчуци.
Карфиол и нисковъглехидратна диета
В нисковъглехидратната кухня печивата не стават бухнати и меки, козунаците не са на конци, курабийките не са посипани с хрупкава захар, картофките не са с хрупкава печена коричка (дори въобще няма картофки)….но зеленчуците! Ах! Те са перлата в короната, акцента на масата, модерният поглед към добрата храна. Дори смятам, че от всички зеленчуци карфиолът е този, който е най-употребяван в рецепти, които се цели избягване на въглехидратите.
Ползите от консумация на Семейство Кръстоцветни
Карфиол и Броколи
Стекове от карфиол с маслинова салца
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Хартия за печене
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 1 глава карфиол около 500г
за чесновия зехтин
- 50 мл зехтин
- 2 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. хубава сол
за маслиновата салца
- 100 г зелени маслини
- 1 бр. червена люта чушка
- 2 с.л. каперси
- 1/2 бр. лимон само сока
- 1/2 връзка пресен копър
Инструкции
- Обелете чесъна и смачкайте на паста със солта. Залейте със зехтин и разбъркайте. Нека зехтина постои така за около 20 минути, за да добие чеснов аромат.
- Разрежете главата карфиол на стекове около 2-3 см дебелина. Наредете ги върху хартия за печене. С четка омазнете добре от всички страни с чесновия зехтин. Печете 25 минути в загрята фурна на 170 градуса или докато придобие златист цвят.
- Докато стековете карфиол се пекат пригответе салцата. В остатъка от чесновия зехтин добавете нарязани зелените маслини, лютата чушка, каперсите, наситнения копър и сокът от лимон.
- Разпределете маслиновата салца при поднасяне върху изпечените карфиолени стекове. Консумирайте ястието с еднакъв успех топло или студено.
Бележки
Калории 254
Въглехидрати 9г/Фибри 4г
Мазнини – 23г
Протеин – 4г