Телешки костен бульон

13.5K
СУПЕР
храна

Как се приготвя домашен телешки костен бульон?

Направата на домашен костен бульон е проста работа!
Най-трудната част за направата на домашен костен бульон обаче безспорно е задачата по набавянето на хубави тръбни телешки кости. Те са пълни с голямо количество костен мозък и нарязани на подходящи парчета от вашия месар ще може да извлечете максимална полза от тях.
Това е трудна задача, но ако търсите в месарски магазини или ферми упорито, ще имате успех.
Попитайте във вашата месарница.
Още ви трябва хубава сол и ябълков оцет, някои билки и зеленчуци, които съвсем не са задължителни и време, в което да сварите костите.

Костния бульон е богат на минерали (калций, фосфор), желатин и колаген, аминокиселини (пролин и глицин), въздейства противовъзпалително и имуностимулиращо.
Полезен е за стави, кости и хрущяли. Влияе благотворно на костите, кожата и косата.

Към рецептата

След сваряването на костен бульон ще имате на разположение още много костен мозък в костите – ще си приготвите вкусно гурме пиршество– запечен костен мозък, истинско колагеново угощение!

Печен костен мозък

Как да го приготвите?
Вариант 1: Първо запечете костите за 10-15 минути в гореща фурна на 200 градуса. Изяжте костния мозък като запазите костите. От костите – сварете бульон, по долуописаната рецепта.
Вариант 2: Запечете вече сварените кости за бульон, като добавите по лъжица хубаво масло върху костния мозък в гореща фурна на 200 градуса за 10-15 минути.
Хапвайте топъл и с лъжичка. Това лакомство е за ценители!

Костен мозък
Костен мозък

Продукти за костен бульон

тръбни кости
келтска морска сол
ябълков оцет


Вземете продуктите с -5% отстъпка от Магазин Soulnitsa с промо код за nosugar5 

Телешки костен бульон е чудесна електролитна напитка, която се консумира безпроблемно по време на прозорец на периодично гладуване, също както и домашен зеленчуков бульон. Консумиран като напитка е популярна съставка в карниворското хранене. Доставя ценни електролити и минерали и хидратира чудесно.

Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️

5 от 10 гласове

Телешки костен бульон

Как да приготвим домашен телешки костен бульон – базова рецепта стъпка по стъпка + рецепта за костен мозък – зареждане с колаген.
Порции 3 л
Време за подготовка 10 минути
Време за готвене 2 часа
запичане 30 минути
Общо Време 2 часа 40 минути

Оборудване

  • Тенджера под налягане
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 1 кг телешки тръбни кости
  • 1 с. л. морска сол
  • 5-7 бр. зърна черен пипер
  • 1 с. л. ябълков оцет
  • 3 л вода

по желание:

  • 2 бр. стъбла целина
  • 2 бр. морков

Инструкции
 

  • Снабдете се с телешки тръбни кости.
    1 кг телешки тръбни кости
    Костен бульон
  • За богат вкус на бульон запечете костите, заедно със зеленчуците за 30 мин. на 180°.
    2 бр. стъбла целина, 2 бр. морков
    Костен бульон
  • Преместете костите, заедно със зеленчуците в тенджера под налягане. Залейте със студена вода. Възварете. Оберете пяната. Добавете оцета, солта и подправките. Затворете капака и варете 2 часа (или повече).
    1 с. л. морска сол, 1 с. л. ябълков оцет, 3 л вода, 5-7 бр. зърна черен пипер
    Костен бульон
  • Охладете и прецедете готовия бульон като отстраните билки и подправки. Съхранявайте в стъклени буркани, или замразете във форми за лед за дългосрочно съхранение.
    Костен бульон
Автор: No sugar
Цена: 11 лв.
Тип ястие: бульон
Хранителен режим: без лактоза, без глутен, нисковъглехидратен
Ключова дума: костен бульон

Присъединете се към разговора

  1. Ивайло каза:

    На каква степен на котлона е добре да варим костния бульон в тенджера под налягане? Предполагам на най-слабата, но тъй като никога не съм използвал такава и имам нужда от малко насоки. Благодаря предварително.

    1. vesela.savova Автор каза:

      Здравейте!
      Аз го правя така: След като заври, капака се затваря и температурата се намалява на степен 4 от 9.
      Тази степен поддържам по време на варенето.

  2. Вероника каза:

    Здравейте! За тези, които нямат тенджера под налягане – колко време ще е хубаво да се варят? И мозъкът дали може да се смеси с още нещо да стане като крем/паста, тъй като на мен не ми допада на вкус (опитвала съм само заешки и паниран тел.мозък)? Благодаря!

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Здравейте! Няма правилен отговор тук. Теорията е, че колкото по-дълго се варят костите,
      толкова повече колаген се извлича. Това може да бъде и до 24 часа.
      В домашни условия, разбира се това е трудно изпълнимо.
      От друга страна – колкото по-дълго са варени костите, толкова повече хистамин се отделя.
      Аз лично залагам на по-лек бульон, но Вие преценете какво е Вашето време за варене – 2,3 или 4 часа.
      Но, колкото и да бъде готвен бульона, ще получите достатъчно ползи от него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне