Как се приготвя домашен телешки костен бульон?
Направата на домашен костен бульон е проста работа!
Най-трудната част за направата на домашен костен бульон обаче безспорно е задачата по набавянето на хубави тръбни телешки кости. Те са пълни с голямо количество костен мозък и нарязани на подходящи парчета от вашия месар ще може да извлечете максимална полза от тях.
Това е трудна задача, но ако търсите в месарски магазини или ферми упорито, ще имате успех.
Попитайте във вашата месарница.
Още ви трябва хубава сол и ябълков оцет, някои билки и зеленчуци, които съвсем не са задължителни и време, в което да сварите костите.
Костния бульон е богат на минерали (калций, фосфор), желатин и колаген, аминокиселини (пролин и глицин), въздейства противовъзпалително и имуностимулиращо.
Полезен е за стави, кости и хрущяли. Влияе благотворно на костите, кожата и косата.
След сваряването на костен бульон ще имате на разположение още много костен мозък в костите – ще си приготвите вкусно гурме пиршество– запечен костен мозък, истинско колагеново угощение!
Печен костен мозък
Как да го приготвите?
Вариант 1: Първо запечете костите за 10-15 минути в гореща фурна на 200 градуса. Изяжте костния мозък като запазите костите. От костите – сварете бульон, по долуописаната рецепта.
Вариант 2: Запечете вече сварените кости за бульон, като добавите по лъжица хубаво масло върху костния мозък в гореща фурна на 200 градуса за 10-15 минути.
Хапвайте топъл и с лъжичка. Това лакомство е за ценители!
Продукти за костен бульон
тръбни кости
келтска морска сол
ябълков оцет
Вземете продуктите с -5% отстъпка от Магазин Soulnitsa с промо код за nosugar5
Телешки костен бульон е чудесна електролитна напитка, която се консумира безпроблемно по време на прозорец на периодично гладуване, също както и домашен зеленчуков бульон. Консумиран като напитка е популярна съставка в карниворското хранене. Доставя ценни електролити и минерали и хидратира чудесно.
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Телешки костен бульон
Оборудване
- Тенджера под налягане
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 1 кг телешки тръбни кости
- 1 с. л. морска сол
- 5-7 бр. зърна черен пипер
- 1 с. л. ябълков оцет
- 3 л вода
по желание:
- 2 бр. стъбла целина
- 2 бр. морков
Инструкции
- Снабдете се с телешки тръбни кости.1 кг телешки тръбни кости
- За богат вкус на бульон запечете костите, заедно със зеленчуците за 30 мин. на 180°.2 бр. стъбла целина, 2 бр. морков
- Преместете костите, заедно със зеленчуците в тенджера под налягане. Залейте със студена вода. Възварете. Оберете пяната. Добавете оцета, солта и подправките. Затворете капака и варете 2 часа (или повече).1 с. л. морска сол, 1 с. л. ябълков оцет, 3 л вода, 5-7 бр. зърна черен пипер
- Охладете и прецедете готовия бульон като отстраните билки и подправки. Съхранявайте в стъклени буркани, или замразете във форми за лед за дългосрочно съхранение.
На каква степен на котлона е добре да варим костния бульон в тенджера под налягане? Предполагам на най-слабата, но тъй като никога не съм използвал такава и имам нужда от малко насоки. Благодаря предварително.
Здравейте!
Аз го правя така: След като заври, капака се затваря и температурата се намалява на степен 4 от 9.
Тази степен поддържам по време на варенето.
Здравейте! За тези, които нямат тенджера под налягане – колко време ще е хубаво да се варят? И мозъкът дали може да се смеси с още нещо да стане като крем/паста, тъй като на мен не ми допада на вкус (опитвала съм само заешки и паниран тел.мозък)? Благодаря!
Здравейте! Няма правилен отговор тук. Теорията е, че колкото по-дълго се варят костите,
толкова повече колаген се извлича. Това може да бъде и до 24 часа.
В домашни условия, разбира се това е трудно изпълнимо.
От друга страна – колкото по-дълго са варени костите, толкова повече хистамин се отделя.
Аз лично залагам на по-лек бульон, но Вие преценете какво е Вашето време за варене – 2,3 или 4 часа.
Но, колкото и да бъде готвен бульона, ще получите достатъчно ползи от него.