Лесна рецепта за вечеря
Месно руло, което цялото семейство ще хареса!
Съвършено сочно месо с вкусна глазирана коричка, комфортна храна с ниско съдържание на въглехидрати.
Сервирайте в допълнение към класическите Печени зеленчуци или кремообразен Карфиолен мус.

Как тази рецепта за месно руло да бъде с ниско съдържание на въглехидрати?
Тъй като рецептата е нисковъглехидратна в нея не присъстват хлебни трохи или галета, които се използват в класическата рецепта за абсорбиране на влагата.
Ще използваме „тайна съставка“ – хранителна мая.
Ролята на хранителната мая в сместа е да обере влагата – точно каквато е и ролята на хлебните трохи в оригиналната рецепта. Освен това придава деликатен вкус на ядки и сирене, и издига вкуса до различни висини. Витамините от група В се разрушават при термична обработка, така, че в случая използваме хранителна мая само за вкус и текстура.
Обичам да използвам микс от свинско и телешко мляно месо за месното руло заради високото съдържание на мазнина. Така то остава сочно при печене. Със същия успех обаче, мляното месо може да е само телешко или само свинско. Определете според своя вкус.
Мазнината поддържа месното руло много сочно, така че няма нужда да се притеснявате, че то ще остане сухо след печене.
Предварителна подготовка
Можете лесно да направите Месно руло предварително.
Ако ще го ядете в рамките на няколко дни, подгответе рулото без глазура и съхранявайте сурово в хладилника. Покрийте повърхността на рулото плътно с фолио за свежо съхранение, за да не се окислява месото.
Ако няма да го печете скоро – можете да го замразите за по-дълго.
И двата начина улесняват приготвянето на ястия през натоварената работна седмица.
Въпреки че готвенето във фурната отнема известно време, подготовката улеснява процеса значително. Преди да пристъпите към печене само пригответе и нанесете глазурата.
А това, че сте подготвили предварително рулото, означава, че можете да го оставите във фурната за печене, докато правите нещо друго.
Няма как да сбъркате с пестенето на време за рецепти като тази!
Още рецепти, които ще харесате:
Желиран терин в костен бульон
Домашен пастет от пилешки дробчета
Сушено телешко месо във фурна
Печено месо за студено поднасяне и сандвичи
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Месно руло, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Месно руло
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер / Кухненски робот
- Хартия за печенe 100% целулоза
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
За месно руло:
- 500 г мляно месо (свинско, телешко или смес)
- 1 скилидка чесън
- 1 глава червен лук (50 г)
- 4 половинки сушени домати предварително накиснати (6 г)
- 1/3 връзка пресен магданоз
- 1 бр. яйце
- 20 г ХРАНИТЕЛНА МАЯ
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
За глазура:
- 5 с.л. доматено пюре (50 г)
- 1 ч.л. наров сос или пчелен мед (5 г)
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Инструкции
За месно руло:
- В блендер сложете обеления чесън и лук на парчета, магданоза и накиснатите сушени домати. Направете мляна паста в блендера с няколко пулсации от горните продукти.1 скилидка чесън, 1 глава червен лук, 4 половинки сушени домати, 1/3 връзка пресен магданоз
- В купа обединете зеленчуковата пастата, мляното месо, яйцето, хранителната мая, овкусете с пипер и сол. Объркайте и омесете всичко добре с ръце.500 г мляно месо, 20 г ХРАНИТЕЛНА МАЯ, сол, черен пипер, 1 бр. яйце
- Подгответе месното руло в малка тавичка с високи стени покрита с хартия за печенe (форма за хляб ще свърши отлична работа). Може да пристъпите директно към печене, а може и да оставите рулото да почине и развие вкуса си в хладилник за един час или за цяла нощ.
За глазура:
- Обединете всички продукти за глазурата в купа и разбъркайте. Намажете рулото преди да го вкарате във фурната.5 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. наров сос, сол, черен пипер
- Изпечете в предварително загрята фурна за 60 минути на 180℃ с обдухване.
Сервиране:
- След изпичане изчакайте 10 минути, за да почине рулото преди разрязване. Разрежете с остър нож и сервирайте топло. Комбинирайте с подходяща гарнитура и посипете с накълцан магданоз.









