Искате впечатляваща модерна, но и лесна гарнитура ?
Опитайте този печен лук на фурна!
Нещо толкова просто като печен лук на фурна, само с няколко детайла ще бъде великолепно бижу на масата.
Не мислим често за лука като за гарнитура, а всъщност съвършенството е в простотата. Прости вкусове, които се съчетават с почти всичко. Печенето на лука във фурна омекотява вкуса му до сочна сладост и го издига на друго ниво.
Какво да правите с лука, след като сте го изпекли?
Той е абсолютно съвършен заедно с печено месо от всеки вид, но също така е прекрасно допълнение към зеленчуково меню, основано на печени зеленчуци.
Съставки за печен лук
Хубавото нещо на печения лук е, че се нуждаете от наистина малко съставки, които най-вероятно ще намерите в кухненския шкаф.
Другото нещо, което ще ви трябва е малко време. Време, за да обелите малките лукчета, които сте избрали. Това е малко досадна работа, признавам, но пък крайния ефект е впечатляващ.
Но наистина, няма нищо трудно в тази рецепта за печен лук, а списъкът със съставките е много кратък.
Ето какво ви трябва:
Лук
Истината е, че може да използвате абсолютно всякакъв лук – дребен, който да изпечете цял или едър, който да разрежете на парчета. Опитайте с дребен лук арпаджик – лукът, който се използва за засяване на лук. Така ще получите много симпатично ястие. Печените цели лукчета ще бъдат празничен акцент на масата. Ако готвите с червен лук – той има красив лилав цвят, така че крайния резултат е с зашеметяващ вид. Опитайте с лук шалот, който има доста по-мек вкус.
Всеки вид лук ще даде малко по-различен вкус. Но печенето във фурна трансформира лука в прекрасен мек вкус.
Патешка мас
Харесвам деликатния вкус на патешка мас и го предпочитам за такива зимни ястия. Но мазнината може да бъде и друга. Препоръчвам зехтин или кокосово масло без аромат.
Червено вино
Сол и черен пипер
Дафинов лист или други пресни билки като чесън, мащерка или розмарин
-
10 Сухи смеси за домашно готвене (онлайн рецепти)27.00лв.
-
Нисковъглехидратно меню / Класик / Без месо / Свежо и зелено / Без лактозаOriginal price was: 52.00лв..38.00лв.Current price is: 38.00лв..
-
Нисковъглехидратно меню Класик (е-меню)Original price was: 12.00лв..10.00лв.Current price is: 10.00лв..
-
Нисковъглехидратни рецептиOriginal price was: 81.00лв..69.00лв.Current price is: 69.00лв..
Насладете се на тази рецепта за Печен лук на фурна и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Печен лук на фурна
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 400 г лук арпаджик
- 10 скилидки чесън
- 50 мл червено вино
- 20 г патешка мас
- 10 мл зехтин
- 4-5 бр. дафинови листа
- сол
- черен пипер
- 1 с. л. пресен магданоз за поднасяне
Инструкции
- Загрейте фурната на 180° (с обдухване).
- Почистете и обелете прецизно малките глави лук. Чесъна почистете, но не премахвайте външната ципа от скилидките. Подредете в съд за печене, без да се застъпват.400 г лук, 10 скилидки чесън
- Добавете при лука и чесъна дафиновите листа, хубава сол, прясно смлян черен пипер. Полейте с виното, зехтина и разтопената патешка мас. Объркайте добре.50 мл червено вино, 10 мл зехтин, 4-5 бр. дафинови листа, сол, черен пипер, 20 г патешка мас
- Гответе в загрятата фурна за 40 минути, като разбърквате по време на печенето.
Бележки
Калории 162/Въглехидрати 14г/ Мазнини 10г/Протеин 2г Ползвайте свободно стойностите на рецептата в MyFitnessPal като изпишете в полето база данни „No sugar – Печен лук на фурна“ Хранителният анализ на рецептата се основава на приблизителна оценка, изчислена от Мyfitnesspal от отделните съставки в рецептата. Могат да възникнат вариации по различни причини – марка на продукта, вид или сорт на продукта и степен на приготвяне на храната. Сайтът не гарантира точността на тази информация.