Това е проста и лесна рецепта за печена бамя. Подправена с чесън и сол тя е чудесна гарнитура за всяко ястие.
Бамята е един от тези зеленчуци, които или обичате, или мразите.
Може би сте я опитвали неподходящо приготвена и лигавата и текстура ви е отблъснала?
Пробвайте печена хрупкава бамя и ще я заобичате.
Нискокалорична и нисковъглехидратна, тази бамя, изпечена във фурната е перфектната гарнитура.
Често задаван въпрос – Лигава ли е бамята?
Лигавата текстура е това е, което кара много хора да се откажат от този така полезен зеленчук.
Правилно приготвена обаче бамята не става лигава а напротив – разрязана и и без добавена течност бамята се изсушава и става дори хрупкава.
Можете да нарежете бамята на колелца или да я разполовите, но може да използвате цяла бамя в тази рецепта.
Ако решите да печете цяла бамя, тя ще има малко повече лигава текстура вътре и ще бъде по-малко хрупкава, отколкото нарязана бамя.
Имайте предвид това, когато търсите хрупкава текстура.
Избор и съхранение на бамя
1.) Когато избирате бамя, търсете дребна и крехка, без недостатъци.
Избягвайте шушулките, които имат сухи и почернели краища. Това е показател, че бамята не е прясна.
2.) Също така, обърнете внимание на размера.
Не купувайте едра бамя, тъй като тя ще има груба кожа и семената и ще са по-твърди.
3.) Бамята е доста нетрайна, затова се опитайте да я приготвите в рамките на ден-два.
Междувременно съхранявайте в хладилника в хартиена торбичка.
Ферментирала бамя
Опитайте да ферментирате бамя по метода на Ферментирали зеленчуци следвайки рецептата.
Бамята се представя чудесно в проста ферментация и това е още един начин да я приготвите.
Ползи и хранителна стойност
Бамята е чудесен зеленчук без сколбяла. Това я прави много подходяща при нисковъглехидратно хранене.
Въглехидратите на 100 грама бамя са едва 7 г, а фибрите цели 3,2 г.
Бамята е богата на витамин С, В6, В5, витамин Е, витамин А, бета каротин, фолиева киселина, витамин К, още манган, фосфор, желязо, калций, калий и не на последно място магнезий. Бамята също е чудесен зеленчук за набавяне на фибри.
Ще харесате също:
Хумус с моркови
Лимонови зелеви пържоли
Сос Песто
Пъпешово мляко
Моля, насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар! Благодаря ❤️
Печена бамя
Оборудване
- Хартия за печене
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 300 г бамя
- 5 бр. скилидки чесън
- 20 мл зехтин
- морска сол на вкус
по желание
- кайенски пипер
- черен пипер
Инструкции
- Измийте бамята и подсушете много добре. Ако е съвсем крехка и нежна, няма нужда да я почиствате от опашките.
- Разполовете бамята надлъжно или разрежете на колелца. И двата варианта работят отлично за рецептата.
- Смачкайте на фина паста скилидките чесън и прехвърлете в малка купа. Добавете солта и зехтина. Разбъркайте добре.
- Овкусете бамята с чесновия зехтин добре от всички страни като си помагате с ръце. Положете бамята върху партия за печене без да се застъпва.
- Изпечете за до 20 минути във фурна на 200°. Бамята ще получи златист цвят и хрупкави храища.
Тази рецепта е чудесна! Много благодаря за предложението! Аз добавям и пармиджано. Пека на малко по-високи градуси, но това е от самата фурна. Докато има бамя ще правя често.
Благодаря за споделеното! Гответе със здраве:)