Наистина лесна и проста нисковъглехидратна рецепта
Те са толкова лесни, че и дете може да ги направи. Приготвят се за 20 минути!
Яйца и псилиум хуск.
Това са съставките за тези мъфини.
Нисковъглехидратни солени мъфини без глутен, без лактоза, без ядки, засищащи и лесни. Всичко което искате от една рецепта!
Рецепта за вълшебно безглутеново тесто без лактоза и дори без ядки.
На практика в тези солени мъфини няма никакво брашно, те са с доста ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри.
Всъщност има само 1 грам нетни въглехидрати във всеки мъфин. Това е достатъчно основание ако търсите добра нисковъглехидратна закуска.
Те ще са чудесно допълнение към обяда или вечерята, ако пропускате хляб с храната си.
Можете да ги разрежете наполовина, да ги препечете и да намажете с масло, за вкусна закуска с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Или направете пица на тиган за бърз нисковъглехидратен обяд. Вижте как в края на пубикацията.
Наистина лесна рецепта за солени мъфини
И да, това е една изключително лесна рецепта. Няма нужда от сложни уреди. Просто смесете съставките, но спазвайте съотношението точно. Формулата:
На всяко 1 яйце добавете 6 г псилиум хуск и сол = Ще получите 2 броя мъфина.
Псилиум хуск – задължителен в рецептата за солени мъфини
Псилиум хуск ще помогне за пресъздаване на безглутенови и нисковъглехидратни подобни на хляб печива, поради способността си да възпроизвежда текстурата им. Той дава възможност на “хлебното” изделие да постигне лека и ефирна консистенция.
Хускът е задължителен компонент в рецепта и не може да се заменя.
Ако имате недостиг на фибри в диетата псилиум хуск ще помогне за неговото насищане.
Стойността на една супена лъжица (8 грама) псилиум хуск е 0,7 г нетни въглехидрати.
Това е отличен продукт за нисковъглехидратно готвене.
Солени мъфини
Продукти за пазаруване:
яйца
✔ псилиум хуск
✔ нишесте от тапиока
✔ хранителна мая
Пазарувайте продукти за рецептата с -5% отстъпка от vikinuts с промо код nosugar5
Хранителна мая
Запазих тези солени мъфини без употреба на млечни продукти, но добавих хранителна мая. Тя придава леко пикантен вкус на сирене, но съвсем не е задължителна за рецептата. Приветствам използването на лъжица – две хранителна мая в рецептата, ще придаде уникален вкус.
Хранителната мая е добър източник на витамини от група В и цинк, така че е чудесен начин за повишаване на хранителното съдържание на храната.
Но най-вече вкусът който придава е уникален.
Базова рецепта за нисковъглехидратно печене без глутен
Това е базова рецепта за безглутенови мъфини без брашно и лактоза.
Разноообразете ги по ваше желание – добавете билки сушени или пресни, сирене, маслини, семена, сушени домати… Всеки път различни, надграждайте върху базова рецепта, макар така да са достатъчно вкусни.
Подобни рецепти:
Подобрение на рецептата към април 2022
Много от вас писаха, с въпрос “Защо мъфините рязко губят обема си след излизане от фурната?”
Отговорът е, че няма глутен, който да ги държи и се “стресират” от рязката разлика в температурата при излизане от фурната.
Затова добавих опция – 6 грама нишесте от тапиока в рецептата, която в много голяма степен ще задържи обема на мъфините, но няма да повлияе на вкуса и макросите.
Също като условие – печенето – оставете мъфините още 5-7 минути в горещата фурна на отворена вратичка, за да се доизсушат и да се избегне спадането им от разликата в температурата.
Надявам се тези съвети да помогнат за по-добър резултат в дебрите на безглутеновото печене.
Ще харесате още:
- Фъстъчени мадлени без брашно
- Мъфини с ябълки и канела
- Фъстъчени мъфини без брашно
- Мъфини с брашно от земна ябълка
- Масленки
- Нисковъглехидратен чеснов хляб
- Безглутенов хляб с тиква и орехи
- Сусамова питка
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Солени мъфини
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Форми за мъфини / силиконови
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 4 бр. яйца
- 24 г псилиум хуск
- 1 ч. л. хималайска сол
опция
- 6 г нишесте от тапиока* виж в публикацията
по желание
- 8 г хранителна мая незадължителна, но много пожелателна
- подправки сушен чесън, сушен лук, мащерка, копър
- семена за поръсване
Инструкции
- Загрейте фурната на 180°C с обдухване. Ако вашата фурна няма режим вентилатор увеличете градусите с 15°С.
- Разбийте яйцата с вилица.4 бр. яйца
- Добавете точно отмерения псилиум хуск. Объркайте добре и елиминирайте бучици. Оставете сместа да почине 3-4 минути, за да набъбне хуска. Добавете солта, нишесте от тапиока и подправките, ако използвате. Разбъркайте отново.24 г псилиум хуск, 6 г нишесте от тапиока*, 8 г хранителна мая, подправки, 1 ч. л. хималайска сол
- Разпределете сместа в 8 форми за мъфини. Важно е формите за мъфини да не се пълнят до ръба, за да могат да се изпекат и изсушат добре.
- Печете 15 минути в загрятата фурна. Оставете мъфините още 5-7 минути в горещата фурна на отворена вратичка, за да се доизсушат и да се избегне спадането им от разликата в температурата.
Здравейте, Весела!
Опитах да направя тази рецепта като срещнах следната трудност.
След като разбих яйцата (6 бр.) с вилица, просто изсипах целия хуск на един път. Това обаче доведе до доста бучици, които въпреки упоритото ми бъркане, не се разбиваха.
В отчаянието си пуснах сместа в блендера, което в последствие смятам за голяма грешка. Резултатът беше едни надути мъфини, които в момента, в който извадих от фурната, се спихнаха и намалиха обема си на 1/3.
Бих оценила ако имате съвет как да се разбие по-добре сместа за следващия път.
Благодаря Ви!
Здравейте, Дияна!
В тази рецепта винаги ми е най-лесно да разбия хуска и яйцата с вилица. За тази цел първо разбивам енергично само яйцата със сол за да се смесят добре белтъци и жълтъци. След това добавям хуска и обърквам. Изчаквам малко хуска да “набъбне”.
Спадането на обема най-вероятно се дължи на разликата в температурата от горещата фурна и температурата в помещението. За тази цел, след като изтекат 15-те минути печене отворете леко вратичката на фурната и оставете още малко мъфините да се “доизсушат” вътре. Това ще намали резкия спад на обема.
Поздрави!
Привет, моите мъфинчета станаха супер от първия опит ???? не всички рецепти ми се получават, но почти всички са ми любими. Простички, точни, с минимум средства и продукти и перфектно обяснени. Благодаря!
Привет! Благодаря за споделеното <3
Мъфинките са изключително лесни за приготвяне. Най-накрая намерих приложение на буркана с хуск. Аз добавих сушени домати и обезкостени маслини. Препоръчвам!
Благодаря за споделеното! Хубавото на рецептата е, че е базова и може да се надгражда с различни добавки:)
Току що направих мъфините, получиха се чудесни, сложих и Тапиока и не спаднаха. Аз ги приготвих неутрални(без чубрица и солени подправки) стават дори и намазани с мед и масло ????????
Благодаря, че пробвахте рецептата! Гответе със здраве 🙂
Страхотна рецепта!!! Мъфините станаха невероятни! Неочаквано пухкави и вкусни, а в същото време наистина диетични. Благодаря Ви от сърце, че сте я споделили! Вече използвам тази комбинация и за хлебче, и за сладки мъфини с боровинки. Нямам търпение да качите още нещо неочаквано с хуск, който аз до скоро не познавах, а вече благодарение на Вас обожавам 🙂
Радвам се, че рецептата е успешна във Вашата кухня! Има няколко също толкова добри рецепти с хуск в сайта.
Опитайте Торта с мармалад,
Хляб, Плосък хляб.
Вярвам, че ще Ви харесат също!
Магическа смес!
Здравейте Весела,с какво мога да заменя маята в печивата?Дъщеря ми има забрана за консумацията и.
Здравейте Вяра! Дано няма неразбиране – мая (за тесто) в рецептата няма.
Има съставка хранителна мая, което няма общо с мая за тесто – може да прочетете подробно в средата на текста в статията.
Но ако забраната за консумиране е конкретно за хранителна мая, можете да я пропуснете,
макар вкуса и консистенцията да пострадат от това.
Поздрави!
Много благодаря за рецептата, станаха страхотни!