ЦВЯТ
и вкус
Репички, краставици и тиквички в различни видове марината

Още зеленчуци в менюто никога не са излишни! Мариновани зеленчуци – сурови и непретенциозни, но пълни с много вкус.
Маринованите зеленчуци съчетават улеснението от предварително подготвената сурова туршия с полезните свойства на суровите зеленчуци. Тази лесна и ефектна обработка на зеленчуците ще бъде още един прекрасен цветен щрих към менюто. Идеални за компания на Печено месо за студено сервиране и сандвичи , Кюфтенца или Говежди рулца Фахитас.

Какви зеленчуци за мариновани зеленчуци?
Репичките,червеният лук, краставички и тиквички определено се състезават за първото място. 
С два варианта на мариноване – постен и със зехин. Изберете своя вкусен начин!
Експериментирайте с моркови на тънки ленти нарязани на тънко с белачка или мандолина, цвекло, земна ябълка или алабаш. Не подминавайте и ряпата като голям зеленчук. В зимния сезон има много от нея и във всички видове. Нарязана на тънко е идеална за мариноване.

Към рецептата
Различни видове мариноване зеленчуци

Мариновани Репички
Ранна пролет или късна есен. Добавете още вкус като мариновате репички. Тънки, тънки филийки, които ще поемат вкус от маринатата и просто няма никакъв начин да им устоите.
Маринованите репички са отлични за сандвичи и в салати и правят атрактивно допълнение към плата със сирена и колбаси.

Мариновани Краставици
Малко по-различен начин за ядене на краставици?
Намират се почти целогодишно. Това е достатъчна причина да ги мариновате и прибавите като гарнитура или салата. Нещо по-различно от просто краставици в салатата. Всъщност трябват ви само пресни зеленолистни, към които за добавите вече маринованите краставици. Имайте ги в хладилника и ги включете в действие.

Мариновани Тиквички
Незабележими и плахи, мариноването прави чудеса с тиквичките. Няма да искате да ги оставите. В тяхната марината добавяме зехтин екстра върджин и пресни зелени билки. Истински разкош!

Нарязване на тънко
Колкото по-тънко са нарязани зеленчуците, толкова повече вкус ще попие във тях.
Използайте следните техники за отличен резултат:
Мандолина – тя прави супер бързо и лесно тънкото нарязване.
Остър нож също работи добре, но трябва да сте прецизни.
Кухненски робот – това е също добър вариант, ако разполагате с приставка за рязане на слайсове.
Не забравяйте – колкото по-тънко нарязвате зеленчуците, толкова по-бързо и добре те ще абсорбират оцетния разтвор и ще имат вкус на кисели краставички.

Марината
Използвайте вкусни и полезни продукти за марината като жив ябълков оцет, хубава сол и вкусен пчелен мед за максимални ползи.

Съхранение
Мариновани зеленчуците ще се запазят в херметически затворен съд в хладилник до 7 дни.
Готови са за консумация след 8 часа, но запазват отлични вкусови качества за седмица.

Ще харесате още:

⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите вкусни Мариновани зеленчуци, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило. 

Мариновани зеленчуци

Още зеленчуци в менюто? Как да го направите плавно и с лекота? Мариновани зеленчуци – сурови и непретенциозни, но пълни с много вкус. Мариновани репички, краставици и тиквички.
Порции 10 порции
Време за подготовка 30 минути
мариноване 8 часа
Общо Време 8 часа 30 минути

Оборудване

  • Мандолина (кухненски робот)
  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

за мариновани репички

  • 1 връзка репички
  • 1/2 ч.л. люспи чили
  • 1/2 ч.л. синапени зърна
  • 50 мл ябълков оцет
  • 1 ч.л. хубава сол
  • 10 г пчелен мед

за мариновани краставици

  • 1 бр. краставица
  • 1/2 глава червен лук
  • 2 с.л. пресен копър
  • 25 мл ябълков оцет
  • 1 ч.л. хубава сол
  • 10 г пчелен мед

за мариновани тиквички

  • 2 бр. малки тиквички
  • 1/2 глава червен лук
  • 3 бр. скилидки чесън
  • 2 с.л. пресни зелени билки магданоз, мащерка, риган
  • 25 мл зехтин екстра върджин
  • 25 мл ябълков оцет
  • 1 ч.л. хубава сол
  • 10 г пчелен мед

Инструкции
 

за мариновани репички

  • Измийте репичките добре и отстранете листата и стъблата. Нарежете възможно най-тънко с кухненски робот или мандолина. Пригответе марината от солта, оцета, меда, чили и синапени зърна. Разбъркайте добре. Прехвърлете нарязаните репички в маринатата и объркайте добре. Репичките ще пуснат сок. Прехвърлете в херметически затворен съд и охладете за 8 часа, преди да сервирате. Съхранявайте в хладилник за седмица.
    1 връзка репички, 1/2 ч.л. люспи чили, 1/2 ч.л. синапени зърна, 50 мл ябълков оцет, 1 ч.л. хубава сол, 10 г пчелен мед
    Мариновани зеленчуци

за мариновани краставици

  • Измийте краставицата добре и нарежете възможно най-тънко с кухненски робот или мандолина. Посолете краставиците и изчакайте около 15 минути. Нарежете червения лук фино. Отцедете краставиците като шепа по шепа, леко натискате с ръце, за да отстраните излишната течност. Пригответе марината от солта, оцета, меда и ситно наразания копър. Разбъркайте добре. Прехвърлете нарязаните краставици и лук в маринатата и объркайте добре. Прехвърлете в херметически затворен съд и охладете за 8 часа, преди да сервирате. Съхранявайте в хладилник за седмица.
    1 бр. краставица, 1/2 глава червен лук, 2 с.л. пресен копър, 25 мл ябълков оцет, 1 ч.л. хубава сол, 10 г пчелен мед
    Мариновани зеленчуци

за мариновани тиквички

  • Нарежете тиквичките с дебелина около няколко милиметра с мандолина или кухненски робот. Нарежете червения лук на фини шайби. Пригответе марината от зехтина, солта, ябълковия оцет, меда, нарязаните пресни билки и чесън. Разбъркайте добре. Прибавете и тиквичките и червения лук и объркайте добре. Прехвърлете в херметически затворен съд и охладете за 8 часа преди да сервирате.
    2 бр. малки тиквички, 1/2 глава червен лук, 3 бр. скилидки чесън, 2 с.л. пресни зелени билки, 25 мл зехтин, 25 мл ябълков оцет, 1 ч.л. хубава сол, 10 г пчелен мед
    Мариновани зеленчуци
Автор: No sugar
Цена: 5 лв.
Тип ястие: предястие, гарнитура, салата
Хранителен режим: палео, без лактоза, без глутен, без рафинирана захар, нисковъглехидратен, веган
Ключова дума: зеленчуци, есенна рецепта, рецепти със зеленчуци
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Присъединете се към разговора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне