Репички, краставици и тиквички в различни видове марината
Още зеленчуци в менюто никога не са излишни! Мариновани зеленчуци – сурови и непретенциозни, но пълни с много вкус.
Маринованите зеленчуци съчетават улеснението от предварително подготвената сурова туршия с полезните свойства на суровите зеленчуци. Тази лесна и ефектна обработка на зеленчуците ще бъде още един прекрасен цветен щрих към менюто. Идеални за компания на Печено месо за студено сервиране и сандвичи , Кюфтенца или Говежди рулца Фахитас.
Какви зеленчуци за мариновани зеленчуци?
Репичките,червеният лук, краставички и тиквички определено се състезават за първото място.
С два варианта на мариноване – постен и със зехин. Изберете своя вкусен начин!
Експериментирайте с моркови на тънки ленти нарязани на тънко с белачка или мандолина, цвекло, земна ябълка или алабаш. Не подминавайте и ряпата като голям зеленчук. В зимния сезон има много от нея и във всички видове. Нарязана на тънко е идеална за мариноване.
Различни видове мариноване зеленчуци
Мариновани Репички
Ранна пролет или късна есен. Добавете още вкус като мариновате репички. Тънки, тънки филийки, които ще поемат вкус от маринатата и просто няма никакъв начин да им устоите.
Маринованите репички са отлични за сандвичи и в салати и правят атрактивно допълнение към плата със сирена и колбаси.
Мариновани Краставици
Малко по-различен начин за ядене на краставици?
Намират се почти целогодишно. Това е достатъчна причина да ги мариновате и прибавите като гарнитура или салата. Нещо по-различно от просто краставици в салатата. Всъщност трябват ви само пресни зеленолистни, към които за добавите вече маринованите краставици. Имайте ги в хладилника и ги включете в действие.
Мариновани Тиквички
Незабележими и плахи, мариноването прави чудеса с тиквичките. Няма да искате да ги оставите. В тяхната марината добавяме зехтин екстра върджин и пресни зелени билки. Истински разкош!
Нарязване на тънко
Колкото по-тънко са нарязани зеленчуците, толкова повече вкус ще попие във тях.
Използайте следните техники за отличен резултат:
Мандолина – тя прави супер бързо и лесно тънкото нарязване.
Остър нож също работи добре, но трябва да сте прецизни.
Кухненски робот – това е също добър вариант, ако разполагате с приставка за рязане на слайсове.
Не забравяйте – колкото по-тънко нарязвате зеленчуците, толкова по-бързо и добре те ще абсорбират оцетния разтвор и ще имат вкус на кисели краставички.
Марината
Използвайте вкусни и полезни продукти за марината като жив ябълков оцет, хубава сол и вкусен пчелен мед за максимални ползи.
Съхранение
Мариновани зеленчуците ще се запазят в херметически затворен съд в хладилник до 7 дни.
Готови са за консумация след 8 часа, но запазват отлични вкусови качества за седмица.
Ще харесате още:
- Печени зеленчуци
- Салата Табуле
- Ферментирали зеленчуци
- Хумус с моркови
- Лимонови зелеви пържоли
- Стекове от карфиол с маслинова салца
- Печена солена тиква
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите вкусни Мариновани зеленчуци, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Мариновани зеленчуци
Оборудване
- Мандолина (кухненски робот)
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
за мариновани репички
- 1 връзка репички
- 1/2 ч.л. люспи чили
- 1/2 ч.л. синапени зърна
- 50 мл ябълков оцет
- 1 ч.л. хубава сол
- 10 г пчелен мед
за мариновани краставици
- 1 бр. краставица
- 1/2 глава червен лук
- 2 с.л. пресен копър
- 25 мл ябълков оцет
- 1 ч.л. хубава сол
- 10 г пчелен мед
за мариновани тиквички
- 2 бр. малки тиквички
- 1/2 глава червен лук
- 3 бр. скилидки чесън
- 2 с.л. пресни зелени билки магданоз, мащерка, риган
- 25 мл зехтин екстра върджин
- 25 мл ябълков оцет
- 1 ч.л. хубава сол
- 10 г пчелен мед
Инструкции
за мариновани репички
- Измийте репичките добре и отстранете листата и стъблата. Нарежете възможно най-тънко с кухненски робот или мандолина. Пригответе марината от солта, оцета, меда, чили и синапени зърна. Разбъркайте добре. Прехвърлете нарязаните репички в маринатата и объркайте добре. Репичките ще пуснат сок. Прехвърлете в херметически затворен съд и охладете за 8 часа, преди да сервирате. Съхранявайте в хладилник за седмица.1 връзка репички, 1/2 ч.л. люспи чили, 1/2 ч.л. синапени зърна, 50 мл ябълков оцет, 1 ч.л. хубава сол, 10 г пчелен мед
за мариновани краставици
- Измийте краставицата добре и нарежете възможно най-тънко с кухненски робот или мандолина. Посолете краставиците и изчакайте около 15 минути. Нарежете червения лук фино. Отцедете краставиците като шепа по шепа, леко натискате с ръце, за да отстраните излишната течност. Пригответе марината от солта, оцета, меда и ситно наразания копър. Разбъркайте добре. Прехвърлете нарязаните краставици и лук в маринатата и объркайте добре. Прехвърлете в херметически затворен съд и охладете за 8 часа, преди да сервирате. Съхранявайте в хладилник за седмица.1 бр. краставица, 1/2 глава червен лук, 2 с.л. пресен копър, 25 мл ябълков оцет, 1 ч.л. хубава сол, 10 г пчелен мед
за мариновани тиквички
- Нарежете тиквичките с дебелина около няколко милиметра с мандолина или кухненски робот. Нарежете червения лук на фини шайби. Пригответе марината от зехтина, солта, ябълковия оцет, меда, нарязаните пресни билки и чесън. Разбъркайте добре. Прибавете и тиквичките и червения лук и объркайте добре. Прехвърлете в херметически затворен съд и охладете за 8 часа преди да сервирате.2 бр. малки тиквички, 1/2 глава червен лук, 3 бр. скилидки чесън, 2 с.л. пресни зелени билки, 25 мл зехтин, 25 мл ябълков оцет, 1 ч.л. хубава сол, 10 г пчелен мед