Неустоими Печени зеленчуци, които ще затанцуват в цветна еуфория и ще са акцента на вашата маса.
Печени зеленчуци на фурна променят визията и цялостната идея за сервиране, споделяне и наслада около масата. Комбинацията им с други храни е неподражаема и дори задължителна. Те са цветни, колоритни, артистични, ароматни и вкусни, като добавка към всички печени меса, риби или ястия с яйца. И са мултифункционални. Добавяйки всички цветове на дъгата в чинията правим и още нещо – храним се с цветове!
Дори през студените зимни месеци може да си осугирите вкусна и цветна храна благодарение на печените зеленчуци. Кой каза, че зимата храненето било скучно?
Зеленчуци
Какво може да ползвате през различните сезони в различни комбинации с винаги отличен резултат:
сладка тиква, тиква цигулка и всякакви видове тиква, сладки картофи, чушки червени, зелени и жълти, тиквички, праз, червен лук, бял лук, лук шалот, скилидки чесън с обелките, карфиол, аспержи, патладжан, морков, брюкселско зеле, гъби, брюква, глава целина, репички, праз, пащърнак, люти чушки, селъри, гулия, бамя, алабаш….сигурно и други.
Печените зеленчуци ще затанцуват в цветна еуфория ако ги сготвите с Домашна Вегета.
Мазнината за Печени зеленчуци на фурна
Не пестете мазнината. Повечето витамини в тези вкусни зеленчуци (или каквото е останало в тях след печенето) са мастноразтворми. Няма друг вариант за тях. Така, че смело с мазнината.
Относно мазнините може да си направите микс от тях – може да ползвате кокосово масло за веган вариант, което придава много екзотичен нюанс според мен при печенето. Използвайте кокосово масло без аромат за неутрален вкус. Авокадово олио също се държи добре при термична обработка и е растителен вариант. Може също ги (гхи), което много ще облагороди вкуса. Може свинска или гъша мас. Също микс от горните.
Още подобни на Печени зеленчуци рецепти:
Печен лук на фурна
Хумус с моркови
Микро грах
Лимонови зелеви пържоли
Стекове от карфиол с маслинова салца
Печена тиква
Крем супа от зеленчуци
Печени зеленчуци
Оборудване
- Хартия за печене
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 1 кг зеленчуци
- 3 с.л. патешка мас или кокосово без аромат за веган вариант
- 3 с.л. домашна вегета
- 1-2 стръка свежи билки мащерка, розмарин
Инструкции
- Подгответе зеленчуците като ги измиете и обелите тези, които се нуждаят от това.
- Нарежете зеленчуците по възможност на сравнително еднакви парчета. Разпределете в голяма тава върху хартия за печене, за да избегнете залепване. Добавете и стръковете пресни билки.
- Омазнете с мазнина зеленчуците и билките като объркате добре. Нека всеки зеленчук е омазнен. Поръсете с домашна вегета и сол. Объркайте.
- Печете около 40 минути на 180° във фурна с обдухване, кото разбърквате няколко пъти по време на печенето.
- Сервирайте топли или студени като гарнитура към меса или яйца, или като леко основно хапване.
А дали патешката мас е веган… че има тагове за веган ястие
Здравейте! Както е записано в картата с рецепти – “или кокосово масло без аромат за веган вариант”. И подробно в публикацията: Относно мазнините може да си направите микс от тях – може да ползвате кокосово масло за веган вариант, което придава много екзотичен нюанс според мен при печенето. Използвайте кокосово масло без аромат за неутрален вкус. Авокадово олио също се държи добре при термична обработка и е растителен вариант.